salsainfo

Salsainfo.pl >> Forum salsowe >> Salsa >> Pytania dotyczące figur

Pytania dotyczące figur

Tylko zalogowane osoby mogą pisać na forum
katiee
2010-02-07 17:44:14
:P
a bo ja wiem czy tydz. trzeba czekać- w śr mozna rowniez przyjść do muchos i popytac o figury (tak myślę :P). Ponadto w czw masz kurs dla początkujących w salsa barze,w pt swojego czasu był kurs w mood'ie prowadzony przez tych samych instruktorów. Sob fakt- odpoczynek od kursu :P. Ale potem w niedz mozna przejsc sie do cuba libre i zobaczyć jak tańczą zaawansowani-a do tańca zawsze się ktos powinien znaleźć
Malawi
2010-02-07 14:33:41
Dzieeki bardzo za figurki )
jednak fakt faktem że praktyka czyni mmistrza, chodzenie na imprezy salsowe(tudzież kursy) najwięcej dadzą

Ale wiecie co jest najgorsze? To czekanie przez tydzień na następny kurs w muczasie :D serio.. siedzisz w domu chcessz sie pouczyć nowych figur i kicha :D
Tylko młodszych braci ma sie do dyspozycji i youtube`a haha
geokuba
2010-02-06 18:09:12
..dokladnie tak jak pisze katiee.. trudno opisac slowami, a jeszcze trudniej z opisu tekstowego te figore odtworzyc.. Jesli nie masz czasu isc do Muchos, zeby Ci pokazali co i jak..to moze namow jakiegos salseros zeby Ci za pomoca kamerki internetowej cos zaprezentowal?
katiee
2010-02-06 17:42:36
nie mam salsy w "jednym paluszku" :P- ale chętnie odpowiem- w razie czego poprawiać mnie :D.

"- directo to jest przejście partnera do partnerki z lewej strony?"-
ujęłabym to raczej- partnerzy robią kontrę (jak do enschufle) i partnerką przechodzi (po prostu :p) wnętrzem ruedy do nąstępnego partnera (wg. przeciwnego ruchu wskazówek zegara). Partner w tym czasie podobnie- tylko na zewnatrz ruedy,wg ruchu wskazówek zegara
- directo olivia- to samo tylko podchodząc do nastepnego partnera robicie oboje obrót (kobieta za lewym ramieniem, facet za prawym) plus klaśnięcie (directo olivia doble- dwa klaśnięcia)

-enschufle sientala- najczęsciej na koniec ruedy- robicie enschufle, na koniec partner nie przechodzi do następnej tylko sadza swoją partnerkę na kolanach

-juntos- o ile się nie mylę (najlepiej zweryfikować ostatecznie u tych co mają w "jednym palcu" :P)- robiąc guapea (krok podstawowy) na hasło figury(po skończeniu guapea) odwracasz sie do partnera obok (Twoja lewa-a dla partnera- jego prawa)i przybijacie sobie "piatki" obiema dłońmi-potem robisz to samo ze swoim partnerem a kończysz na hasło "basta"- taka jest wersja w muchos
w salsa barze u przeciwnego partnera przybijasz dwa razy, u swojego raz.

Figury można tłumaczyć różnistymi słowami ale nie równa się to z zobaczeniem ich na żywo i z praktyką . oprócz kursów w szkołach polecam te w naszych poznańskich "salsowych" klubach- kroków o które pytasz nauczysz się w pon w muchos. pozdrawiam
Malawi
2010-02-06 17:00:03
Hey

Na pewno są tu osoby które salsę maja w "jednym paluszku" ;)
Ja dopiero przygodę z salsą zaczynam. mam w planie iść na kurs salsy ale póki co mam ograniczony czas,bo jestem w klasie maturalnej.Jednak nogi same mi się rwa do tańca i wogóle zreszta pewnie mnie rozumiecie..
Na youtubie podpatrzyłam sobie kilka figur, te podstawowe umiem, sentente, sombrero i takie różne,ale niektórych figur nie mogę znaleźć, mógłby mi ktoś pomóc?

- directo to jest przejście partnera do partnerki z lewej strony?
- directo olivia
- enchufe sientala
- juntos

Na razie tyle byłabym wdzięczna jakby ktoś może jakies filmiki znalazł gdzie z ta figurą, albo może i znalazłby sie ktoś z kim mogłabym poćwiczyc w muchos potatos czy cuba libra/Poznań

© Copyright 2007-2009 Salsainfo.pl.